Miért éppen pálinkás hordó?

Köztudott, hogy a legjobb bort, whiskeyt, cognacot hordóban érlelve kapjuk. Ez ugyanúgy igaz a valódi pálinkákra is. A pálinka lefőzés után ízében friss, a toroknak "karcos". Amikor a pálinka elkészül, kb. egy negyed évre szükség van ahhoz, hogy letisztuljon. A letisztulás azt jelenti, hogy lágyabb, kevésbé "karcos" lesz fogyasztásakor a pálinka és az adott gyümölcs illata, íze tökéletesen megmutatkozik a pálinkában. A legjobb hatást akkor érjuk el, ha pálinkánkat hordóban érleljük. A pálinkás hordók készülhetnek tölgyfából, vagy a gyümölcspárlattal megegyező fából (persze nem készülhet minden gyümölcsfából hordó). A legnagyobb mennyiségben tölgy-, alma-, barack-, körtefából készülnek a pálinkáshordók. Az eperfa ritkasága miatt szinte már kuriózumnak számít, de természetesen eperfából is készül pálinkás hordó.
Az a pálinka, amely ízében amúgy is kissé fanyar - pl. birskörte-, birsalma-, dió-, törkölypálinka- tölgyfahordóban érlelve ízében selymesebbé, színében aranysárgává, cognacra emlékeztetővé válik.

A pálinka érlelési ideje minimum 8-10 hét, ez idő alatt már egy optimális érlelést biztosítunk. Természetesen minél tovább tartjuk pálinkánkat a hordóban, annál inkább kiérződik az italon a barrique íz. A zamatosabb gyümölcspárlatok, pl. eper-, vilmoskörte-, sárgabarack pálinka, stb. kerülhetnek eperfa hordóba, valamint tölgyfahordóba egyaránt.

A pálinkás hordók fa csappal, fadugóval és faállvánnyal kaphatók. A nagyobb méretű hordók csak galvanizált vas abronccsal, fa csappal, fadugóval és faállvánnyal kaphatók.

A kádár mesterség az egyik legősibb szakma, a hordó készítése és használata évszázadokra nyúlik vissza. Manapság világszerte kevesen űzik ezt az ipart, és ez hazánkra is igaz. Az általunk forgamazott hordók kizárólag magyar termékek.

Ha megvettük és hazavittük kis hordónkat, első alkalommal mossuk át langyos vagy hideg vízzel, majd hagyjuk két napig dagasztani (megtöltjük hideg vízzel, és 2 napig állni hagyjuk). Parafin belseje miatt a további tisztítások során mindig javasoljuk langyos ill. hideg víz használatát (forró víz használata a kisméretű, parafinos hordóknál tilos).
A nagyméretű hordók beavatása forró vízzel történik, azokat nem fedi belül parafin, ezért azokat ki kell forrázni, majd vízzel dagasztani.

Használat közben a dugót húzzuk ki, miközben megnyitjuk a csapot. Így biztosítjuk a levegőáramlást, és folyamatos lesz a pálinka csapolása.
Ha kifogyott hordónkból a nedű, és nem töltjük fel azonnal, akkor is célszerű langyos vízzel felengedni, majd időnként a vizet cserélni benne, így nem szárad ki.

Pálinkán kívül tarthatunk a hordónkban cognacot, whiskeyt vagy a nagyobb hordókban bort is. A hordóból kínált ital esztétikailag és élvezetben is többet nyújt, mint az üvegből kínált nedű. Nem utolsó sorban pedig a lakás, a pince, vagy egy italos pult dísze lehet egy szép hordó.  

Reméljük még nagyobb örömüket lelik a pálinka fogyasztásában, ami szertartássá válhat, amikor leemelik hordójukat a polcról!

Várjuk kérdéseiket és észrevételeiket!